Recent hoorde ik op de radio (een van de vele) programma’s over de beweging ’terug naar kantoor’ en de effecten van de corona lockdowns. Mensen zijn door de lockdowns hun binding met hun team en de organisatie soms kwijtgeraakt. Of zijn in de coronaperiode gestart in een nieuwe baan en hebben die binding nog maar amper op kunnen bouwen.
Het zicht kwijt, waar hoor ik bij? Vertwijfeling, draag ik wel voldoende bij? Funest voor de energie van werknemers. En risicovol voor de organisatie, in een arbeidsmarkt waar aan veel mensen getrokken wordt.
De invulling van ‘terug naar kantoor’ blijkt in de praktijk nog best zoeken. De nieuwe situatie is op veel plekken hybride: een mix van thuis en op kantoor werken. Vaak met een ruime mate van vrijblijvendheid. Die flexibiliteit is prettig, maar leidt niet vanzelf tot ontmoetingen en goed samenwerken. Je komt naar kantoor om je collega’s live te spreken en last minute blijkt het merendeel toch vanuit thuis online mee te doen aan de teammeeting. Of je collega’s zijn wel op kantoor, maar zitten de hele dag achter hun scherm in online overleggen.
Er is actie nodig om iedereen weer gemotiveerd ‘op de kar’ te krijgen.
Het is aan jou, teamleider, manager of leidinggevende! Nodig je teamleden actief uit en spreek ze aan op hun talent. De boodschap ‘Zonder jou is het minder. Jouw talent hebben we nodig’ is onweerstaanbaar.
Per definitie is ieders bijdrage vanuit haar of zijn talent uniek, en als teamleider ben je in de geweldige positie om het talent steeds aan te wakkeren. Juist de talentmanager heeft nu een voorsprong. Omdat je de hele mens kunt raken en het gevoel van erbij horen kunt laten groeien. Het is niet alleen belangrijk voor nieuwe teamleden, of voor jonge teamleden die leren van het voorbeeld op de werkvloer; de sense of belonging geldt voor ons allemaal.
Samen op de kar gaat niet vanzelf. Leer van de ervaringen in de nieuwe situatie en schep een nieuw kader. Wees secuur en leg je teambijeenkomsten langs een nieuwe meetlat: Wat doen we samen – fysiek, wat doen we samen – online. Welke plekken en momenten gebruiken we voor ontmoeting? Maak als team nieuwe afspraken en bespreek meteen hoe je ze samen gaat handhaven en evalueren. Vrijblijvendheid, of kiezen voor een hybride insteek puur omdat praktisch is, verlaagt de kwaliteit van het teamwork. Enige striktheid helpt om een nieuwe structuur op te bouwen.
Talent kan goed werken op afstand én is gebaat bij live ontmoetingen. In de interactie gaat talent aan, en gaat de inspiratie weer stromen. Samen bouw je aan een stevig fundament: om elkaar nog beter te leren kennen, elkaars talent – live en online – vaker op te zoeken en samen een topprestatie neer te zetten.