Talent is je potentieel. De aard daarvan is dat je het niet altijd benut. Je kan het al maar je moet leren om het te kunnen. Voor mijn andere boek ‘de Talentafdeling’ heb ik gezocht naar ingangen naar talent voor teams. Wat kun je allemaal doen om elkaars potentieel vaker te benutten?
Ingang 1. Energie
Dit gaat over het inrichten van de omgeving, vooral de instrumenten van management en HR, zodat je er als mens groter van wordt. Het ‘systeem’ dienend maken aan ontplooiing. Er zijn 11 energieprincipes die je als een checklist kunt gebruiken om een teamoverleg of de budgetteringsronde inspirerender te maken. Zet bijvoorbeeld het energieprincipe Afwisseling in: afwisseling heeft meer energie dan steeds hetzelfde.
Ingang 2. Talent zelf
Het kan zeker ook direct! Schakel elkaar heel eenvoudig in met het zinnetje: ‘Ik heb je talent even nodig’. Je zult zien dat de ander meteen bij de les is en je een tip of concrete hulp kan geven.
Ingang 3. Draak
Draken zien, is eruit kunnen stappen. Draken horen er gewoon bij. Het is niet je beste kantje maar dat is geen reden om ze te verstoppen voor je teamgenoten. Iedereen heeft ze immers. Ook hier is de opmerking de sleutel: ‘Hé, was dat niet je draak net?’ Alleen aanstippen, niet psychologiseren.
Ingang 4. Ideaal
Als je talent duwkracht is – wat je goed kunt, wil je graag laten zien -, dan is een ideaal trekkracht – wat je belangrijk vindt, motiveert je. Er zijn allerlei varianten, individueel maar ook als team. Prachtig is bijvoorbeeld om je bestaansreden als team te formuleren, zodat blijkt welke unieke waarde jullie toevoegen. Uniek vanuit wie jullie zijn, niet vanuit je generieke afdelingsnaam zoals ‘Front Office’ of ‘Dagverpleging’.
Ingang 5. Resultaat
Een mooi woord dat aangeeft hoe een concreet resultaat een ingang is om je talent te gebruiken, is ‘uitdaging’. Uit-daging, uit je draken. Hoe concreter het doel is waar je met je team aan werkt, hoe beter het voor je werkt.
Ingang 6. Tijd
Als de deadline dichterbij komt, moet je wel. Innerlijk en uiterlijk gedoe overwin je dan om uiteindelijk toch moedig je talent in te zetten. De tijd als vriend! Het is de meest onderschatte ingang van allemaal. Oefen je continu om een heldere eindtijd te zetten. Bijvoorbeeld voor een overleg of om een besluit te nemen.
Ingang 7. Leervraag
Een eenvoudig maar hartstochtelijk door jouzelf gewenst leerpunt (bijvoorbeeld: luisteren; op mezelf vertrouwen; delegeren) vergroot altijd je handelingsruimte en daarmee de toegang naar het nóg vaker inzetten van je talent.
Ingang 8. Toepassing
Het is de resultante van de vorige ingangen maar ook een ingang in zichzelf: wie het echte doen-in-de-praktijk oefent, wordt beter. Vraag het elke sporter.
Ingang 9. Opbrengst
Na afloop van een vergadering, dag of traject breng je even naar je bewustzijn wat je hebt bereikt en wat je hebt geleerd. Zo kun je het vaker herhalen. Bovendien: het voelt prettig, zeker ook als team, om continu te beseffen wat je tot stand brengt en/of leert. Vier het samen.
Welke ingang inspireert je het meest? Pas hem toe!