In onze ideale talentwereld begin je op tijd, eindig je op tijd en komt in die tijd af wat je van plan was.
Het huis schoonmaken op zaterdag tussen 10.00 en 12.00, in een ochtend van 3 uur een stuk schrijven, even een halfuurtje mail bijwerken ’s avonds, een implementatie bedrijfsbreed doorvoeren in 6 maanden.
Je markeert je begintijd, zet vooraf stevig de eindtijd en besluit van tevoren wat je wilt bereiken. Dat is goed voor je talent want de gezette tijd maakt dat je drakengewoontes op een gegeven moment wijken. Onder druk wordt alles vloeibaar.
Iedereen die ons volgt, kent deze les inmiddels. Maar ja, ik maak ook zelf nog regelmatig mee dat ik, terwijl de tijd verstrijkt, merk dat het niet gaat lukken. Je bent niet altijd even scherp, er komt een telefoontje tussendoor dat je niet kunt negeren, er ontbreekt een stuk dat je nodig hebt of je computer loopt plots vast. Wat dan?
Pas je doelstelling aan, niet de tijd
Uitlopen, doormodderen: rommelen met de eindtijd is altijd frustrerend. Niet alleen voor jou maar ook voor anderen die vervolgafspraken hebben. Verleng niet de tijd maar stel on the fly je doelstelling bij.
Alleen de keuken is spic en span om 12.00, alleen de conceptversie komt af in die ochtend, je begint ’s avonds met het belangrijkste mailtje – dan is dat in ieder geval gelukt, de systeemimplementatie is na 6 maanden in de eerste afdeling afgerond.
Zo werken is contra-intuïtief. Je neiging is immers: als ik het meer tijd geef, haal ik het nog. Dat is echter het ene gat met het andere dichten. De tijd die je hier extra geeft, kom je ergens anders weer tekort. Netjes stoppen op het afgesproken tijdstip:
- voelt fijner
- dwingt focus af
- levert een heldere tussenstand op
- zorgt voor frisse energie in de volgende stap
- laat je oefenen met het beheersen van de tijd
Zo word je een alsmaar betere tijdskunstenaar. Goed voor je talent!
Praktijkblog Handboek voor Talent en Handboek voor Tijd – Kees Gabriëls