Of geen een, dat kun je net zo goed zeggen. Het hangt er helemaal van af of jij er als gebruiker in gelooft. Zo simpel.
Vroeger, in mijn meer onzekere tijd, wikte en woog ik als directeur welke methodes ik zou inzetten. Je kent ze nog wel: de Balanced Scorecard, The 7 Habits of Highly Effective People van Stephen Covey of (jaja) de tips uit ‘The Art of the Deal’, het boek van Donald Trump ver voordat hij de politiek inging. Het project ‘Balanced Scorecard’ ging in ieder geval helemaal mis. Nu zie ik waarom: er was te weinig ruimte voor maatwerk. Het doel was immers de sturing op de belangrijkste doelen bedrijfsbreed uit te balanceren en allemaal met dezelfde scorecard te gaan werken.
Deze week moest ik er weer aan denken: twee klanten waar wij talentgedreven werken implementeren – waarvan de hoeksteen ‘eigenheid’ is – werken met SAFe. Dat is een logisch gestructureerde agile werkwijze met rollen, meetings, processtappen en documenten. Eerlijk gezegd ben ik er erg enthousiast over. Het is kraakhelder, dat past wel bij mijn talent ‘duiden’. En de hele aanpak eindigt met zinnetjes als ‘Grow people through coaching and mentoring’. Precies het punt waar wij met talent beginnen. Dubbele perfect match, vind ik.
Al denkende over die vervlechting stuitte ik in een LinkedIn bericht op een memorandum van de Chief Software Officer van de U.S. Air Force waarin hij concludeert: ‘strongly discouraging the use of rigid prescriptive frameworks such as the Scaled Agile Framework SAFe’. Onze klant schrijft daarbij als commentaar: ‘Agile begon met slechts 12 principes, maar SAFe heeft een paradigma gemaakt waar mensen zich achter kunnen verschuilen. In wezen is het nog steeds een geweldige manier van werken als je alles eromheen wegsnijdt en bij de basis blijft.’
Ik denk dat wij er met onze klant wel uitkomen. Vanuit principes werken is precies hoe je het collectieve (de principes dus) verbindt met het unieke (de vorm die bij je past, waarin jij gelooft).
Nu jij. In welke werkwijze geloof jij echt? Welke aanpak past bij je? Ook op microniveau: hoe ziet jouw dagindeling eruit? Hoe bereid jij je voor op een vergadering? Enzovoort. Onderzoek het, vind je eigenheid los van hoe je collega het doet, hoe je baas het wil en hoe het je in de training is geleerd. Zeg innerlijk: ‘dank voor de aanreiking, nu ben ik zelf aan de beurt’.
Is er dan geen ‘objectief’ kwaliteitscriterium voor methodieken? Zijn ze allemaal even goed? Nee, en hoe dat zit vertel ik graag in een volgende blog.