Blogs

Droombaan

Laatst vroeg ik aan een veertigjarige vrouw of zij tevreden was met haar huidige baan. Eerdere banen waren wel leerzaam, maar niet je van het gebleken. Nu was dat wel zo. Zij kon haar professionele creativiteit helemaal kwijt in het realiseren van gedragsverandering inzake afvalscheiding, zij zat in een leuk team en zij kon op de fiets naar haar werk. Beter kon het niet. Maar, zei ze hierna, ik weet niet of dit mijn droombaan is. Daar viel ik even stil van. Hoezo niet je droombaan? Je hebt nu juist de baan waarin alles voor jou goed is.

Later is de term ‘droombaan’ bij mij blijven hangen. Wat is dat eigenlijk? Het klinkt als een heerlijke term, maar is toch vooral een valkuil. De term suggereert dat er een baan zou bestaan die voor jou het ultieme ideaal is. Een ideaal dat er nu nog niet is. Dat ergens voorbij de horizon ligt te wachten. Dat misschien wel onbereikbaar is.

Droombaan is eigenlijk een merkwaardig woord. Omdat het impliceert dat de baan voor 100% bij jou past. En dat jij als professional helemaal zou passen in de mal die baan heet. Het impliceert eigenlijk dat er een baan denkbaar is die groter is dan jij. Zo denken kan leiden tot allerlei belemmerende gevoelens. Je bent niet goed genoeg, je zit op een verkeerd spoor, anderen zijn beter dan jij, of wat voor kwalificaties jouw eigen monstertjes maar bij jou influisteren.

droombaan

Ik zie het andersom: durf te denken dat jij groter bent dan je baan. Ook dan de baan die zo goed bij je past. Dat mag je denken en dat moet je zelfs durven denken vanwege je talent. In ieder van ons zit een uniek talent verborgen. Dat talent is een bron van energie en creativiteit. Je talent kan van je baan een droombaan maken. Wie zijn of haar talent kent kan dat in de baan stoppen. En zo allerlei competenties ontwikkelen die de baan nog niet kende. Natuurlijk is het belangrijk dat de aard van een baan bij je past. Maar dat is slechts een begin. Je talent kan jou inspireren om in het uitvoeren van je baan een manier van doen te ontwikkelen die in de goede zin ongewoon en zelfs eigenaardig is. Je talent zoekt nieuwe manieren, verzint instant oplossingen, begrijpt de afnemer net iets beter, durft risico te nemen, kan zich verheugen in ongewone samenwerking. Kortom jouw talent kan van je baan een feestje maken. Inclusief het overwinnen van allerlei belemmeringen en krachten die de ‘oude’ manier van doen verdedigen. Het streven naar een droombaan is dus zinvol. Maar dan liefst te realiseren vanuit je talent binnen je bestaande baan. En liever niet als een abstracte gedachte buiten je huidige werkelijkheid.

Laat een reactie achter:

Je email adres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met een *