Blogs

Talentmoment

Wat is nu precies het verschil tussen talent en draak?
In eerste instantie zocht ik het onderscheid in de definitie:

  • Je talent is het volle vermogen dat in je schuilt om iets tot stand te brengen waar een ander wat aan heeft.
  • Je draak zijn de in de loop van je leven ontstane gewoontes die zijn ‘bedoeld’ om de volgende afwijzing te voorkomen.

Fijn voor een eerste begrip maar het biedt weinig handvatten voor gebruik in de praktijk.

In tweede instantie zocht ik daarom het onderscheid in mijn motieven. Deed ik iets uit ‘eigenbelang’, noemde ik dat draak. Deed ik iets ‘voor een ander’, was dat talent. Om deze periode moet ik nu glimlachen: motieven zijn behoorlijk drijfzand, in die zin dat ze amper te onderscheiden zijn als je eerlijk bent. Het liep steeds door elkaar.

In derde instantie lette ik op het verschil tussen een bewuste keuze uit vrije wil of een mechanische gewoonte? Na een paar boeken over de vrije wil gelezen te hebben wist ik niet eens meer zeker of die wel bestaat en het verschil met onbewuste gewoontes vervaagde. Immers, je talent is ook herkenbaar.
Uiteindelijk kwam ik tot een duidelijk én bruikbaar onderscheid: wat is je effect? Zodra ik een positief effect heb op de ander, ben ik in mijn talent. Zodra ik een negatief effect heb op de ander, ben ik in mijn draak. Dit is zintuiglijk: je kunt het letterlijk zien of horen in de ander. De inhoud van wat iemand terugzegt, de intonatie, de specifieke woordkeuze, de houding, de gezichtsuitdrukking. Wie goed oplet, registreert feilloos wat zijn effect is op de ander. Het is wel ook best een pittig criterium. Het gaat immers voorbij goede bedoelingen. Geen waarneembaar positief effect op de ander, dan ben jij dus niet in je talent. Punt. Wel een positief effect op de ander, dan ben jij dus in je talent. Punt.

Geniet van dit directe leren, van moment naar moment.

Laat een reactie achter:

Je email adres zal niet worden gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met een *